Somogyvári Széchenyi-kastélypark

 

Somogyvári Széchenyi-kastélypark

1900-ban a párizsi világkiállításon több tablón is bemutatták a parkot, mint az akkori magyarországi parkkultúra egyik ékességét.

Olyan növényállomány található itt, amelyek néhány reprezentánsa – például a tó mellett álló több mint 120 éves szomorú japán akác – még Széchenyi Dénes és főkertésze, Schilhan Ferenc és bátyja, Schilhan József keze munkájához köthető. A park igazi értékét nemcsak az itt megtalálható mintegy 200-250 növényfaj adja, hanem a környező tájjal, az úgynevezett brézai erdővel való kapcsolata is.

A park egy működő oktatási, nevelési intézményhez tartozó területen található. Az egykori Széchenyi-kastély több mint fél évszázada speciális nevelést igénylő gyermekeket befogadó oktatási intézményként működik. Itt kapott helyet a Somogy Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon.

Rekonstrukciós munkálatok során helyreállították az utakat, a díszudvart és a díszkutat, a franciakertet, kikotorták a tavat, felújították a fahidakat, odúkat és madáretetőket helyeztek ki, megjelölték az idős, értékes fákat, eltávolították a tájba nem illő növényeket, táblákat helyeztek ki, amelyeken a látogatók megismerhetik a kastélypark történetét és a rekonstrukció menetét.

A kastély parkja helyi természetvédelmi oltalom alatt áll, 2011-ben bekerült Magyarország arborétumainak hivatalos jegyzékébe.

http://travelo.hu/kozel/2015/05/13/megujult_a_somogyvari_szechenyi-kastely_vedett_tortenelmi_parkja/

vissza