Rippl-Rónai József Emlékmúzeum

 

Rippl-Rónai József Emlékmúzeum

Kaposvár talán leghíresebb szülötte - Rippl-Rónai József festőművész - számára 1978-ban nyílt múzeum a városban. A festő eredeti bútoraival berendezett, mintegy 90 festményét bemutató kiállításnak maga a Róma villa, a festő otthona ad helyszínt.

Rippl-Rónai a poszt-impresszionista és szecessziós irányzatok legjelesebb hazai képviselője volt. Festészetére az erőteljes színek, gazdag színvilág, stilizáltság és dekoratív hatás volt jellemző. Eleinte Munkácsy stílusát utánozta, pasztell technikájú képekkel kezdett, majd kialakította saját, "kukoricásnak" nevezett stílusát, melynek lényege, hogy a képet kis foltos felrakásokkal készítette. (Ez a stílus egyébként a pointillizmushoz hasonlítható). Legutóbbi korszakában drámai hatású és színvilágú portrékat, önarcképeket festett.

A Róma-villában berendezett múzeum hűen adja vissza a festő intim paradicsomát, alkotói környezetét, ahol szívesen és gyakran látta vendégül barátait, ismerőseit. Így a művész festészetén kívül a látogató betekintést kaphat a körülményekről, amelyben Rippl-Rónai alkotott.

http://www.somogymuzeum.hu/

vissza